Angst
I terapien hjælper jeg dig med at skabe overblik over din situation og støtter dig i at lære dine symptomer bedre at kende og hvordan de påvirker din hverdag.
Sammen vil vi tage blide, men effektive skridt i retning af, at du får det bedre, mere overskud og livsglæde i din hverdag.
Jeg arbejder med terapiformer, der også inddrager kroppen og viden om nervesystemet, således at terapien ikke bliver en “tænkt” terapi, men en oplevelsesorienteret, hvor du lærer dine kropslige reaktioner og sansninger bedre at kende.
Hvad er angst?
Angst vs. normal frygt
Når vi taler om angst, giver det rigtig god mening først at skelne mellem dét at føle frygt og dét at opleve angst.
Frygt
Frygt er typisk det at være bange for en ydre, realistisk trussel. Det er fx truslen fra en bil, der kommer kørende direkte mod os, eller truslen fra et voldsomt brag, der kan få huset til at ryste. Frygten er altså rettet mod noget håndgribeligt og den sætter gang i mekanismer i vores nervesystem, som får os til enten at kæmpe, fryse eller flygte for at søge sikkerhed.
Angst
Når vi taler om angst, vil truslen ofte være mindre håndgribelig, modsat dét at føle normal frygt.
Angsten vil typisk have karakter af en indre ængstelse eller uro over for noget, vi ikke altid kan identificere.
Angsten kan dog sagtens være udløst af noget konkret, der har skræmt os, men modsat den forbigående frygt, vil angsten ofte fylde på en mere omfattende og vedvarende måde.
Når du oplever angst, vil du typisk ikke være i reel fysisk fare længere, men dit nervesystem, krop og psyke, fortæller dig noget andet.
Derfor vil du have svært ved at få dig selv til ro. Du kan føle det som om, at du er ved at blive skør.
Måske er du hyperårvågen, og monitorerer konstant dit indre liv og ydre omgivelser for eventuel fare.
Det kan være svært at koncentrere sig, slappe helt af og du vil typisk trække vejret overfladisk. Det kan føles som om, du ikke kan trække vejret helt ned i maven.
Symptomer på angst
Fysiske symptomer: Åndenød, hjertebanken, øget svedproduktion, svimmelhed, træthed, muskelspændinger, kvalme, synkebesvær, søvnbesvær, kropslig uro.
Psykiske og kognitive symptomer: Ængstelighed, bekymringer, koncentrationsbesvær, irritabilitet.
Adfærdsmæssige symptomer: Undgåelse, isolation.
Hvor hyppigt forekommer angst i befolkningen?
Vi kan alle opleve angst i løbet af vores liv i varierende grad, men der er forskel på alvorsgraden og på hvor længe, angsten er til stede hos den enkelte.
Det skønnes, at op mod 400.000 danskere oplever angst, og det gør dermed angst til en af de mest udbredte lidelser i befolkningen (Psykiatrifonden).
Det kan være enormt ubehageligt at opleve angst, men du skal vide, at det ikke er farligt og at der findes rigtig gode og effektive behandlingsmuligheder.
Førstehjælp til angst
Jeg har skrevet et indlæg til dig, som oplever angst og har brug for lindring og gode råd til at komme videre.
Læs indlægget Førstehjælp til angst.