Angst hos teenagere

 

Oplever du som teenager angst? 

Hvis du som teenager oplever angst, er det enormt ubehageligt. Du kan opleve det vanskeligt at være ordentligt tilstede i din hverdag, som du har brug for at være som teenager og ungt menneske.

Der sker i forvejen en masse i dit liv, som du bruger energi på: Du har sikkert travlt med skole, dine venner, fritidsaktiviteter, mm. 
Og har du oplevet et angstanfald, er du sikkert bekymret for, om angsten kommer igen – hvis den ikke allerede spiller en rolle i din hverdag,

Denne bekymring kan være selvforstærkende og gøre det svært for dig at gøre de ting, du plejer. Måske undgår du bestemte situationer eller mennesker, og du vil helst være i trygge rammer derhjemme. Det giver måske en kortvarig lindring og pause fra din angst.

Problemet kan dog være, at du ikke får glæde af alle de ting, du plejer at gøre i din hverdag, som giver dig mening og overskud.
Angsten får dermed lov til at kontrollere alt for meget.

Du kan lære at håndtere angsten 

Du skal vide, at selvom det er enormt ubehageligt at opleve angst, så er det heldigvis muligt at gøre noget ved, og du kan lære at forebygge og håndtere angsten, hvis den skulle komme på besøg igen.
Angst er en naturlig grundfølelse i vores kropslige og psykiske beredskab, og der er sikkert en god grund til, at angsten er kommet forbi hos dig.
Typisk vil angsten gerne hjælpe dig mod en ubehagelig situation, men udfordringen kan være, at angsten ikke får sluppet taget i dig igen.

Angst føles ubehageligt, men det er bestemt ikke farligt.

Hvordan hjælper jeg dig?

I et forløb hos mig hjælper jeg dig med at forstå angsten, hvorfor den er kommet på besøg og hvordan du slipper af med den igen.
Det gode ved at tale højt om angsten er, at det er med til at sende den retur igen.
Når vi taler højt om angsten, forstår dens mekanismer og hvordan den påvirker dig, så mister den gradvist grebet i dig.

Jeg vil typisk invitere dine forældre med til en af vores samtaler, så I alle sammen får viden om angst og et fælles sprog for den.
Når I som familie får viden om og redskaber til at forebygge og håndtere angsten, vil den hurtigere gå væk igen. 
I vil også blive bedre til at snakke om, når én af jer i familien har udfordringer, og det er medvirkende til et tættere sammenhold i familien.


Er du/I forælder til et barn eller ungt menneske med angst?

Er dit barn under 18 år og i et forløb hos mig, vil jeg typisk invitere jer med til en af samtalerne, så I alle får viden om og redskaber til at håndtere angsten. Dermed kan I forebygge, at den skulle komme igen.
Som forældre kan I gøre en stor forskel for jeres barn, når I ved, hvordan I skal gå til angsten sammen.

Læs mere om forældrerådgivning her. 

Psykolog Camilla Westh
Cand.psych.aut.
CVR: 32023010

Mail: psykologcamillawesth@protonmail.com
Tlf. 93 93 80 44
Adresse: Vodroffsvej 7, st., 1900 Frederiksberg

© 2022 Psykolog Camilla Westh